De säljer odlingsandelar

Textstorlek:

Intresset för andelsjordbruk, så kallad Community Supported Agriculture, ökar. Idag finns cirka 20 uttalade andelsjordbruk fördelade över hela landet. Det handlar om ett partnerskap mellan konsument och odlare där ansvar, risk och skörd delas.

Annons:

Gemensamma kännetecken för andelsjordbruken är närodlat, betalning i förväg och veckovis leverans av grönsaker eller självplock på gården.

Karin och Mats Sjöstedt driver Hornuddens Trädgård norr om Strängnäs. I fjol startade de upp sin andelsträdgård. Målet var att skriva avtal med 30 andelsägare.

– Vi satte ett antal som vi kände att vi kunde hantera och lära oss av det första året, förklarar Karin när vi träffas i restaurangen med utsikt över vattnet.

Och även om det var lite nervöst i mars när endast 20 stycken anmält sig slutade det gott med 32 andelsägare. Inför årets säsong är målet 60 andelsägare.

Fördelen med andelsträdgården är att Mats och Karin, tillsammans med andelsägarna,delar risken och säkrar upp avsättningen för de grönsaker som odlas.

– Andelarna betalas i förskott och på så sätt har vi ett startkapital inför säsongen där vi annars fått ansöka om kredit hos banken, konstaterar Mats.

Några ser andelsägandet som ett stöd till den lokala produktionen och dess mervärden, andra ser det som en ren matkasse.

– Men det är okej att alla inte är med på hela tåget från start. De kommer att förstå helhetstänket när de varit med ett tag och lärt sig mer, menar Karin.

Det är inte heller alltid det blir som man planerat. I fjol blev det mycket zucchini och purjo men inte så mycket broccoli och blomkål. Några veckor under sommaren uteblev gurkan men istället fanns det fin gurka i september. Men det är det här som är dealen.

– Det gäller att informera och dela recept för de grönsaker som för tillfället finns. Det var roligt att se att ju längre i säsong vi kom desto fler delade sina recept i den gemensamma gruppen. När den först så ifrågasatta vattenkrassen var slut blev några till och med besvikna, säger Karin med ett skratt.

En gång i veckan under säsong levereras grönsakslådorna ut till olika utlämningsställen. Det är andelsägarna själva som fungerar som utlämningsställe genom att tillhandahålla sitt garage eller förråd.

– I fjol hade vi ambitionen att kalla till arbetsdagar men vi hann helt enkelt inte med utan erbjöd våra andelsägare att höra av sig när de ville komma ut och hjälpa till, berättar Karin.

I år finns schema för två arbetsdagar innan sommaren och under februari kommer andelsägarna att träffas på Hornudden för att planera inför säsongen. Efterfrågan på att vara med och jobba direkt i jorden har inte varit så stor.

– På det uppföljningsmöte vi haft har istället önskemål om fler sociala träffar över en kopp kaffe lämnats. Det finns många sätt att uveckla vårt samarbete och det är det som driver oss att utveckla verksamheten, menar Mats.

Det första året har gått ungefär som förväntat. Svårigheten har varit att få grönsakerna i början av säsongen att räcka till både andelsägare och den egna butiken.

– Tidigare har vi sått lite som vi tyckt.Nu blir det till att tänka allt vi gör i andelar.

Administrationen och logistiken kring andelsträdgården är också en sak att ta med i beräkningen till kommande säsong.

– Det har i praktiken krävts en heltidstjänst, avslutar Mats.

Intresset för andelsträdgården har växt. I år har Strängnäs kommun anmält sitt intresse för att gå in som andelsägare. Än så så länge vet Mats och Karin inte i vilken omfattning men tanken är att några av kommunens mindre tillagningskök ska förses med grönsaker från Hornuddens andelsträdgård.

Annons: