Jonny fäller övergrov salix med sin ”Hummer”

Hummeraggregat med ackumulering.
Textstorlek:

För några år sedan berättade vi entreprenören Jonny Hellström från Kungsör och klippaggregaten Hummern, för grävmaskiner. Nu går det att få aggregatet med flerstamsackumulering, för att kunna få med sig en hel knippa stammar.

Annons:

– Nu kan jag exempelvis klippa övergrov salix i ett betydligt högre tempo, berättar Jonny.

Hummern är en grip-klipp till grävmaskiner som är lite speciell så till vida att den i sitt grundutförande inte gräver mer två hydraulslangar fram till aggregatet, de till själva gripen. Själva klippen klipper nämligen automatiskt, när när gripen är helt ihopklämd och trycket börjar stegras.

Klippen tillverkas av Bråbo mekaniska verkstad i Östergötland.

Hummern finns i flera modeller, det är alltså mellanmodellen, 200, som man nu har utvecklat en anordning för att ackumulera flera stammar. Det är en liknande utrustning som finns på en del vanliga skördaraggregat.

– Ackumuleringen sitter skruvad i själva lådan till klippen. Den styrs via en elventil. Så man behöver fortfarande inte mer än två slangar fram. Så den passar även äldre och mindre maskiner. Som bäst funkar det på maskiner från kanske fyra ton upp till 5-6. Min väger 5,5, säger Jonny.

– Jag har kört Hummern både på en hjulgrävare och den här bandgrävaren. En fördel med den här storleken är att man får lite räckvidd. Jag tror också man ska tänka på att själva träden kan utgöra rätt stor vikt när man ackumulerar flera stammar. På en mindre maskin kan det nog bli lite svajjigt Aggregatet i sig väger 160 kilo.

Jonny har kört med det ackumulerande aggregatet som en prototyp i ungefär ett år.

– Det har gått bra. Lite småjusteringar då och då, som sagt, en provutrustning. Nu är det hela dock färdigutvecklat och fungerar helt suveränt.

– Ja, vi har jobbat och förbättrat lite kontinuerligt när Jonny kört. Nu vågar vi släppa. Man kan nu köpa en komplett Hummer med ackumulering, eller tillsatsen till en befintlig klipp, berättar VD Fredrik Svensson.

– Den stora fördelen är ju att ackumuleringen, när man lärt sig, snabbar upp jobbet rejält, Man får ju med sig ett helt knippe. Jag har provat att avverka exempelvis överväxt salix, eller buskar i diken. Det går både fort och smidigt. Det blir ett helt annat tempo än när man klipper en stam i taget, fortsätter Jonny

Hummern 2000 är avsedd att klippa stammar upp till ungefär 200 millimeter Det finns en Hummer som klipper ända upp till 30 centimeter. Men där finns ingen ackumulering.

Klippen är jord för hårda tag. Att den går i marken ibland, eller mot stenar, skadar inte konstruktionen.

Annons: