Mer band i jordbruket

Textstorlek:

Chansen ökar att du snart möter en bandtraktor på vägen. Det har tagit tid för band att slå igenom på jordbrukstraktorer, medan det på åtminstone större skördetröskor blivit standard. Men flera maskinhandlare vittnar nu om att band är det som efterfrågas på de allra största traktorerna. Skälet är att det man vill åt lite lägre transportbredd.

Annons:

Inför maskinhandlarna visningar av maskiner i samband med Hindersmässn i Örebro pratade vi med flertalet märkesrepresentanter.

– Jo. Det är väl så enkelt att när man kommer upp på riktigt stora traktorer så blir de mycket breda, ibland närmare fem meter, med dubbelmontage. På stora brukningsenheter transporterar man numera en hel del på vägen, då blir bredden opraktiskt. Vår midjestyrda, stora Case IH säljs i princip uteslutande i quad tracutförande, med fyra bandställ, sedan flera år. Det rullar redan också en del Case IH Magnum, med halvband, säger Joel Grönqvisat på Maskin i Väst.

Calle Ström på Agripro i Örebro säger så här:

– Vi har ju redan T8 i halvbandsutförande. Men vi väntar på att vår största, midjestyrda serie, New Holland T9, ska lanseras i bandutförande. Folk efterfrågar band. Marktryck, dragkraft är viktiga, men det är absolut transportbredden som nu avgör till fördel för band. Det är knepigt att rulla på väg med över fyra meter breda fordon. Vägar och gator byggs inte för det.

Under Hindersmässan visade Värm Dal och Traktorservice i Kumla en bandtraktor. Det var John Deeres flaggskepp, den midjestyrda 9620, med fyra bandställ. Traktorn, av 2016 års modell är såld till Runnaby gård, nära Örebro.

Det är en Amerikansk dragare i det allra största segmentet. Det är frågan om en riktigt jätte som, med lite extra vikter kommer upp i över 22 ton och en långt på över sju meter. Men så är också motorn, som på de allra största traktorerna i serien, kommer från Cummins, på 620 hästkrafter.

Det finns olika bredd på banden, 762 eller 914 centimeter. Med de smalare banden hamnar bredden strax över tre meter. Om man istället förser traktorn med hjul och dubbelmontage för jämförbar dragkraft och bärighet, ja då hamnar bredden på minst 4.30. Det innebär ofta rätt stora problem i trafiken.

Både John Deere och Challenger har ju sedan flera år tillhandahållit traktorer med två band. Alltså utan midjestyrning, som istället styrs som en bulldozer, eller stridsvagn, genom att det ena bandet snurrar fortare. Det har dock inte sålts speciellt många sådana traktorer. Challenger säljs inte längre i Europa.

Annons: