Det råder stor brist på grovfoder

Det råder brist på grovfoder, inte minst hästhö

Textstorlek:

Det råder höbrist i hela Mellansverige och på sociala medier ses många nödrop från framförallt hästägare som inte har foder till sina djur. Det är fjolårets långa och kalla vår i kombination med torka som gav en mindre första skörd.

Annons:

Utebliven nederbörd och fortsatt kylslaget väder bidrog även till en sämre andra och tredjeskörd. Även tillväxten på betet kom igång sent och följt av en torr sommar förblev många beten bristfälliga och fler djurägare tvingades börja fodra tidigt med det grov­foder man fått in.

Christina Birger driver tillsammans med maken Brian Tomaszewsi gården Orkesta Lundby i Vallentuna. På gården produceras hö och hösilage på småbal och rundbal till kunder med hästar, får eller kaniner.

– Hos oss var fodret slutsålt redan i höstas. Efterfrågan är stor och vi hade nog kunnat säljat dubbelt så mycket, menar Christina när vi ringer upp.

Det är framförallt häst­ägare som hör av sig. I vissa fall söker de så mycket som 20 ton hö eller hösilage. Att man inte planerat och förbokat sin foderförbrukning tror Christina många gånger beror på en dålig ekonomi.

– Man köper hö när lönen kommer och när fodret är slut får man helt enkelt vänta till nästa lön med risk för att fodret är slut.

Christina och Brian har en trogen kundkrets. De flesta är återkommande från år till år.

– De bokar sitt foder som lagras på gården och hämtas efterhand. Vi kräver ingen förskottsbetalning och det har fungerat, menar Christina.

I det fall någon lämnar återbud finns det chans för en ny kund att komma in.

Det som är intressant för oss är om kunden finns i närområdet eftersom det kan resultera i en återkommande kund för oss.

Den gångna sommaren har även påverkat skördarna för Orkarby Lundby.

Kall och torr med dålig första skörd och minimal andra skörd. Vi har faktiskt inte varit med om ett så dåligt år som i fjol, avslutar Christina Birger.

Det som var lite ovanligt förra året var att en relativt stort område, hela Mellansverige, fick dålig vallskörd.

Även Bengt Broberg, grovfoderproducent med inriktning på hästfoder från Ilvanbo, Pålsboda i Närke, vittnar om stor efterfrågan.

– Jag har inget mer, men jag hade kunnat sälja åtminstone 250 storbalar till, om jag haft några kvar. Hästfolk är vana att kunna ringa när de får slut, utan framförhållning. Så funge­rar det tyvärr inte i år.

Annons: