Körjournal fann stulen bil

En anställd på Sveaskog hittade sin stulna bil med den elektroniska körjournalen

Textstorlek:

I vintras blev Sveaskogs medarbetare Tobias Norrbom av med sin firmabil utanför Laxå. Bilen var försedd med en elektronisk körjournal. Tack vare den kunde han spåra den stulna bilen. Det visade sig att resan slutat på en skogsväg, där tjuvarna kört fast i snön.

Annons:

Bilen anmäldes stulen. Men med hjälp av en så kallad realtidskarta som finns i och med bilens elektroniska körjournal kunde bilen lokaliseras efter någon timme. Körjornalen arbetar ju med GPS-positionering för att kunna logga hur långt bilen körts. Möjligheten att exakt positionera en stulen bil blir en positiv bieffekt.

Det visade sig att tjuvarna inte lyckats lägga i fyrhjulsdriften. När man så skulle försöka vända på en liten skogsväg där det var oplogat blev det stopp. Där övergavs bilen. Den kunde dock återfinnas och var oskadd.

– Jag upptäckte på realtidskartan att bilen befann sig på en skogsväg bara 500 meter från platsen där jag hade bilen parkerad när den stals. Jag beslöt därför att själv hämta upp den, säger Tobias Norrborn på Sveaskog.

Spår i snön tydde på att man försökt gräva loss bilen. För Tobias var det bara att lägga i fyrhjulsdrift och backa loss, något tjuvarna inte lyckats med.

Trots att bilen var oskadd är stölden polisanmäld.

Det var en körjournalsystem från leverantören ABAX. Realtidskartan är inte tillgänglig för Sveaskogs personal av integritetsskäl. Man vill inte ha ett system där medarbetarna känner sig övervakade i realtid.

Tobias visste dock att företaget hade tillgång till en realtidskarta och ringde upp för att få tillgång till kartan, som alltså i klartext talar om exakt var bilen befinner sig.

Nu hämtade Tobias upp sin firmabil själv. Men polisen rekommenderar där stor försiktighet. Man bör helst ringa till polisen. Risken finns ju att tjuvarna finns kvar vid bilen och att en farlig situation uppstår.

Flertalet elektroniska körjournaler har liknande system där man kan positionera ett stulet fordon. Det finns också ren spårutrustning, GPS-mottagare man kan köpa till sin bil, traktor eller annan maskin för att kunna leta på den i liknande situationer. I och med smarta telefoner har sådan teknik blivit både billigare och lättare att använda.

Annons: