Ingenjörerna som blev sågare

Rikard Davidsson visar Ecosågen. Han sågar en del och sköter hela produktionen själv.
Textstorlek:

På skogsmaskindagarna i Karlskoga kunde man se det mesta inom både småskaligt och storskaligt skogsbruk. Ett flertal tillverkare av småsågverk visade upp sig. En av dem, Ecosågen, tillverkas sedan 2015 i Ekeby, i Kumla kommun.

Annons:

Ecosågen konstruerades i en carport i Delsbo av konstruktören Stig Blom. Efter hand blev det produktion i Järvsjö. Blom drabbades av allvarlig sjukdom. Far och son, Roland och Rikard Davidsson, övertog tillverkningen och flyttade den till Ekeby 2015.

– Det började egentligen med att jag sågade med ett sådant här sågverk. Både jag och Rikard är dataingenjörer. Vi såg att man borde kunna utveckla ett automatiskt datastyrt måttställarsystem för att styra sågen, mer exakt. Vi började samarbeta och så blev till sist så att vi tog över tillverkningen, berättar Roland.

Roland jobbar heltid med ett annat arbete vilket innebär att det till största delen är Rikard som arbetar med tillverkning.

– Vi tillverkar nya, men i låg takt. Sedan tillhandahåller vi reservdelar och service. Vi gör också fabriksrenovering av begagnade Ecosågar, som vi sedan säljer. Vi tar in dem och gör dem som nya igen, fortsätter Roland.

– Grundkonstruktionen håller mycket bra. Vi byter vajrarna som styr matningen, lite slangar, gör lite översyn och förser med datastyrning, om inte det fanns monterat från början, inflikar Rikard.

Sågen bygger på ett system med fyra klingor vilket gör att man både kan såga och kanta i samma drag. Det finns en funktion som vänder stocken. Konstruktionen är gjord så att man lägger stockarna på marken, rullar fram dem mot sågverket, där det finns en speciell stocklyft som man lägger upp stocken på sågbänken med.

Inställningen, måttställningen styrs mycket exakt, hydrauliskt.

– Vi har mycket tankearbete. Bland annat har vi kännare som kompenserar för om oljan är varm eller kall. När jag stod och sågade kom Rikard och kikade och insåg att han man kunde förenkla styrningen och i samma veva öka precisionen.

Sågen är fullt mobil och väger cirka 1500- kilo.

– Det går alldeles utmärkt att dra den efter en vanlig, större bil. Det kräver en säkring på 25 ampere. och sågar 50 centimeter grova stockar. Vi har en tillsats om man vill såga övergrovt virke.

Allt ihopmontering sker i Ekeby. Komponenterna legotillverkas hos mindre företag i närområdet.

– Vi vill vara så Svenska det går, vi har också svensk plåt och svenska elmotorer, säger Roland.

Genom åren har det sålts ungefär 250 Ecosågar.

– En person klarar normalt lätt att såga tio stockar i timmen. Det beror lite på logistik och vad man sågar. Sågar man stora fyrkanter går det fort. Sågar man läkt tar det givetvis längre tid, säger Rikard och lägger upp en stock.

Annons: