Sällskapet har fått en ny försöks-traktor

AnnaCarin Landin, Sven Sjöqvist, Ulf Engman, Eva Stoltz samt Ann-Charlotte Wallenhammar med den nya traktorn.
Textstorlek:

Hushållningssällskapet, eller HS-konsult, som det numera heter, har skaffat en ny traktor till sin försöksverksamhet i Säbylund utanför Kumla. Personalen får nog sägas ha hushållat bra med den gamla traktorn. Sist man bytte var nämligen 1986, för 32 år sedan.

Annons:

– Jag började 1995, så det var före min tid, säger Ulf Engman. Det var en Massey Ferguson 250. Den har varit bra under de år vi haft den. Men det blir en del långa resor, till Väse i Värmland och Vingåker exempelvis Till det gick den lite sakta.

Erfarenheterna av MF var ju goda, så det blev en spritt ny MF 5609.

– Det är ett rejält lyft, inte minst vad det gäller komforten, men den gamla var också bra. Den hade gått 3800 timmar. Vi hade skött om den väl, säger Ulf.

Traktorn är baserad vid förösksstationen i Säbylund, nära Kumla, där finns också den lilla tröska man använder för provtröskning i försöken.

– Den drar vi på en trailer efter traktorn.

Just nu är Ulf och hans kollega Sven Sjöqvist involverade i ett stort antal försöka i hela HS-konsults område, som omfattar hela Mälardalen.

– Det handlar om en rad sortförsök, försök där vi provar lika växtskydd, både mot ogräs och svampsjukdomar, plus lite andra försök, berättar Ulf.

– Vi åker inte traktor till alla försök dock, säger Ulf.

Hushållningssällskapet flyttade försöken från den gamla tjurastationen vid Hässelby, norr om Örebro, till Säbylund, 2001.

Annons: