”Vildsvinet är fantastiskt”

Christer Olofsson, Vrena viltslakteri, är glad över att ha vildsvinet i sortimentet. Foto: arkiv
Textstorlek:

Vrena viltslakteri i Sörmland är en av få vilthanteringsanläggningar som köper vildsvin, även av privata jägare.– Vildsvin är en mycket bra kött. Allt handlar om hur det förädlas, styckas och säljs. För oss utgör vildsvinet ungefär 40 procent, säger Christer Olofsson.

Annons:

– Vi gör bland annat olika korvar, julskinkor, rökta bitar av vildsvin. Vi säljer också färska styckdetaljer och blandfärs på vildsvin och hjort. Lufttorkat vildsvinskött gör vi också. Under stora delar av året är vildsvin det enda färska kött vi kan erbjuda i vår gårdsbutik, så vi är glada att vildsvinet finns.

Christer menar attdet visst går att sälja vildsvinskött.

– Gör vi bra produkter, med kvalitet och smaker som folk gillar så köper man. Förädling är en nyckel, menar jag. Sedan är det också så att en hel del handlar om hur det säljs. För Ica och Coop är vildsvinskött en av många produkter. Då är den dyr, ovanligt och speciell, inget bra utgångsläge. De kan helt enkelt inte marknadsföra det på rätt sätt, säger Chirster.

– Vi tar emot vildsvin från både stors gods och privata jägare. Med de stora gårdarna är det lätt att ha en dialog, förklara hur köttet måste hanteras för att vi ska kunna använda det. Med de privata jägarna är det lite värre. Ofta är det dåligt urtaget, sönderskjutet. Eller så har man dröjt för länge med att ta ur. Det påverkar kvaliteten.

Ofta brister kunskapen ordentligt i hur djuren ska hanteras efter slakt.

– Det finns ju två sätt att leverera vilt. Antingen har man själv gått en kurs och blivit viltundersökare och har då rätt att besikta vilt, ute i skogen. Då får vi djuren utan organ. Eller så har vi tagit emot djur med organen vid sidan, för att veterinären ska kunna besikta här. Det har skapat en del problem.

Ofta är organen sönderskjutna, trasiga eller saknas. Det gör att veterinären inte godkänner djuret som livsmedel. Då måste det tas tillbaka av jägaren, annars blir det en stor kostnad här. Det skapar ofta irritation, ilska. Det har gjort att vi från och med första juli inte kommer att ta emot djur med organ. Djuren ska vara hanterade av en godkänd viltundersökare innan de kommer hit. Min bild är att allt fler jägare går en sådan utbildning. Vi gör den här förändringen för mer friktionsfri hantering, men också för kvalitetens skull. Hanteringen efter jakt avgör kvaliteten.

Annons: