Ett helvetes år

Textstorlek:
Annons:

Det är ett helvetes bondeår. Så sa Per Pettersson, ordförande för LRF Mälardalen på ett av alla krismöten om effekterna av den gångna sommaren. Torkan satte under sommaren lantbrukssverige i chock. Inte blev det bättre av att tiotusentals hektar skog gick upp rök i de värsta skogsbränderna någonsin.

Det började redan förra hösten, med evigt regnande som omöjliggjorde höstsådden. Sedan en sen vår, sedan högtrycket som varade en hel sommar. Extrem torka i hela landet. Men ändå med stora lokala variationer. Jag har pratat med jordbrukare. som sista juli inte hade fått fått 30 millimeter regn, sedan första maj. Jag tror faktiskt inte någon, ens alla jordbrukare, helt insett konsekvenserna av den kanske värsta missväxten i modern tid. LRF har beräknat att grovfoderbristen uppgår till 150 långtradare, per dygn. Spannmålsbristen går att lösa med import, men den blir mycket dyr. Vad konsekvenserna för samhället och konsumenter blir vet vi inte än.

Branschen har kraftsamlat. Man hjälps åt. Det har nog aldrig skördats så mycket halm exempelvis. Regnen i augusti har också fått beten och vallar att repa sig sig något, många skördar nu en helt acceptabel andraskörd eller tredje vallskörd. Men det löser ändå inte bristen.

För spannmålsodlarna har konsekvenserna av krisen bara börjat. Skördar neråt 50 procent av en normalskörd kommer få förödande konsekvenser för ekonomin som kommer att ta år att överbrygga. Jag har pratat med odlare som inte tror de kommer ha tillräckligt med likvida medel för att så.

Men mitt i allt mörker finns en del glädjeämnen. Aldrig någonsin under mitt liv har jordbruket varit så i fokus, i så många människors mun, som denna sommar. Att hjälpa jordbruket har blivit en valfråga, när skedde det sist? Partierna har tävlat om vem som vill ge störst stödpaket. På affärerna sitter plakat som uppmanar kunder att köpa de svenskproducerade varorna. Vissa affärer har till och med slutat sälja importerat kött för att stötta svenskt lantbruk.

Man får en tår i ögat när engagerade villägare erbjuder överväxta tomter till bete och gratis avhämtning av trädgårdsäpplen, för att hjälpa till.

För att återgå till Per Pettersson, LRF Mälardalen. På samma möte, på Brunnby utanför Västerås sa han: ”Låt oss göra det här till en fika-vinter”. Han uppmanade helt enkelt de närvarande att gå hem tillvarandra för att prata och dricka kaffe. Han befarade nämligen att många kommer ha det riktigt jobbigt den här vintern.

”Speciellt viktigt är det att uppsöka de som inte kommer på mötena längre. Vi måste hjälpas åt så folk klarar det här och att inga djur ska behöva svälta ute på gårdarna. Ingen ska behöva stå ensam”, sa han.

För både politiker, bönder och vanligt folk gäller det nog att hålla kvar vid solidariteten och de vackra orden fram i höst och vinter. För som sagt, även om det regnat lite har problemen egentligen bara börjat på många gårdar.

Annons: