Mer i efterlikvid till Arlabönder

Torkdrabbade Arla-bönder kan nu få lite extra draghjälp i form av en högre efterlikvid. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

Konsekvenserna av sommarens extrema torka, med mycket stor brist på grovfoder som följd, har nu fått även Arla att reagera för att stötta sina medlemmar. Koncernstyrelsen föreslår att hela årets prognostiserade vinst på över 3 miljarder kronor delas ut i efterlikvid till medlemmarna, mjölkbönderna.

Annons:

Det är styrelsen som föreslagit åtgärden för Arlas högsta beslutande organ, det så kallade representantskapet.

Styrelsen beskriver åtgärden som extraordinär, men viktig i det extrema läge som uppstått.

– Som ett bondeägt företag är vi engagerade i böndernas situation och vi är medvetna om att sommarens torka i Europa är extraordinär. Vi föreslår därför en extraordinär åtgärd, säger Arlas styrelseordförande Jan Toft Nørgaard till Land Lantbruk.

– Det här är bra. Alla pengar är välkomna. Alla kostnader skenar iväg förr oss just nu. Allt från halm till kraftfoder har blivit dyrare. Vi är inte värst drabbade i vårt län, men alla känner av det. Många medlemmar tvingas köpa stora mängder grovfoder till mycket höga priser. Det som gör det här möjligt är ju att vi har de ekonomiska musklerna just nu, ett bra resultat, säger Ewa Lööw, ordförande för Arlas kretsråd i Örebro län.

Istället för som brukligt, cirka en eurocent i efterlikvid blir det nu kanske istället 2,5-3 per kilo leverad mjölk. Trots att det är oerhörda pengar blir det alltså inte så mycket pengar till varje mjölkbonde, cirka 25 öre per kilo. Beslutet tas som tidigast i Mars. Hela Arlas område, Danmark, Tyskand, Sverige och Storbritannien kommer omfattas. Alla medlemmar, i alla länder, har drabbats av torkan.

Annons: