Köttrasbaggar gick under klubban på Vretaskolan

Textstorlek:

I början av september hölls stor baggauktion på Vretagymnasiet utanför Linköping. Auktionen hålls återkommande andra helgen i september och är den största i landet. Den är helt inriktad på köttproduktion. Totalt anmäldes 73 baggar.

Annons:

– Den här auktionen är helt inriktad på de raser vi i Sverige använder för lammkötts-produktion. Raserna Texel, Dorset, Suffolk, Finull samt Dorper, berättade Tomas Olsson, ordförande för Sveriges lammproducenter, en av de organisationer som ligger bakom auktionen.

Texel är allra störst, 37 baggar anmäldes, Dorper som är en ny ras, representerades av sju baggar.

– Finull är ingen renodlad köttras. Men den använd ändå flitigt i lammköttsproduktion som moderdjur. De tackor som används i produktion är ofta en korsning mellan exempelvis Finull och Dorset, medan baggen är en Texel, fortsätter Tomas.

Texel är en utpräglad fadersras, som från faderssidan nedärver egenskaper som ger fina, stora lamm med mycket muskler, medan de andra raserna är utmärkta moderdjur.

Lamm-nestorn Kaj Sjunnesson, Strängnäs, var den som tog initiativet och startade baggauktionerna 1995.

– Aveln i landet var outvecklad då. Vi var tvungna att vidta åtgärder för att kunna få fram bra lamm och utveckla näringen. Hade man då förstått vilken utveckling som skulle ske hade man nog knappt trott sina ögon. Våra avelsdjur ligger i dag bland de bästa i Europa, säger Kaj.

Innan auktionen genomgår djuren en veterinärbesiktning och en bedömning. Där stryks en del djur.

– Kraven är mycket höga. Vi vill ju kunna garantera att man köper en fullt frisk, fungerande bagge och att vi inte sprider några smittor, säger Kaj.

Det sker också en ultraljudsscanning där ryggmuskeln storlek mäts.

Det är den som sedan blir lammfilé och kotletter.

Medelpriset för sålda baggar blev 9 625, lite lägre än i fjol då medelpriset var 9 637. Dyraste baggen som såldes var en Texel från familjen Möller som gick för 20 000 kronor.

På bedömningen av texelbaggar kom de tre högst rankade baggarna från samma gård, Det är far och son Möller från Ysby Nygård, Laholm, som lyckats extra bra med sin avel. Bland annat genom import av livdjur från Holland.

Annons: