”Tänkte att det lika gärna kunde bli lite nostalgi”

Lars Föckelkärr tröskar havre med sin Aktiv 800, som han precis köpt. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

Lars Föckelkärr, Pålsboda, har en Aktiv 800 som vid en första anblick ser nästan ny ut.
– Ja. Den kan inte vara körd många timmar. Det är första gången jag tröskar med den. Jag köpte den långt uppe i Norrland.

Annons:

Lars odlar numera bara lite havre som han eldar i en spannmålspanna.

– Jag hade ingen bra tröska och skulle köpa en. Fick se den här på annons och tänkte att jag lika gärna kunde göra det till en nostalgitripp och köra med en veteranmaskin. Det är så lite areal det rör sig om, så det går fint. Har själv lastbil för maskintransport, så det vari nga problem att hämta.

– Jag började med en sådan här en gång för länge sedan. Min far köpte den i början av 1970-talet när den gamla, bogserade Aktiv M-tröskan skulle bytas ut. Så det här är grejer man känner igen, säger Lars och äntrar den gamla tröskan.

Aktiv 800 blev alltså en efterföljare till Aktiv M2 S, som allt väsentligt var en självgående Aktiv M. 800:an blev en storsäljare som i moderniserade varianter överlevde till slutet av 1980-talet.

Annons: