Nytänkande på balklämma

Textstorlek:

Att hantera plastade rundbalar är inte alltid lätt. Den gängse metoden har varit en balklämma som griper om bunten på den rundade delen. På Elmia visade det Irländska företaget JM-design upp en ny variant, som jobbar på motsatt sätt. Något som enligt dem själva ger många fördelar.

Annons:

Det finns problem med en vanlig balklämma. alla som lastat plastade rundbalar vet hur lätt det är att skada plasten. Klämman griper ju om den del av bunten där plasten är som tunnast. Är det en tung bunt, med låg torrsubstanshalt kan det dessutom vara svårt att få bunten att hänga kvar.

Om man sedan lastar på en vagn kommer nästa begränsning. Vill man lasta tätt finns risken att man skadar andra buntar när man öppnar klämman, eller kommer emot vagnens lämmar. Klämmans vingar behöver ju utrymmet när man släpper taget om bunten uppe på lasset.

JM-designs klämma är tänkt att klämma på buntens kortsidor. Där är plastlagren flest och plasten som tåligast. Dessutom jobbar buntens vikt själv och hjälper därmed till att hålla fast bunten. Anliggningspunkterna hamnar i centrum på bunten. Designen känns onekligen rätt genomtänkt, men det blir ett helt nytt sätt att tänka när butnarna ska hanteras.

Ska man sedan lyfta upp bunten på en vagn så går det betydligt enklare att stapla dem liggande. Själva klämarmen går rakt upp och behöver på det sättet inget utrymme. Tanken är också att man ska kunna putta buntar med själva anhållet, innerst mot frontlastaren.

Men företagets tanke är att man inte ska vara låst i hur rundbalarna hanteras. Det går enligt dem egentligen att ta balarna på vilken ledd man vill, vända och stapla stående exempelvis.

Klämman finns i flera varianter, En stor, avsedd för att fyfta två buntar, en enkel för hjullastare, en lite lättare variant för traktor med frontlastare. Priset är utan tvekan en nackdel. Priserna börjar strax över 25 000 kronor. Men då förefaller redskapet å andra sidan vara ovanligt stabilt byggt.

Tittar man på de bilder och filmer företaget lagt upp på sin webbplats verkar konstruktionen helt och hållet vara tänkt för rundbalar. Det Irländska före­taget saknar så här långt återförsäljare för balklämman i Sverige.

Annons: