Redan de gamla Egyptierna…..

Textstorlek:
Annons:

Plywood är tvärt emot vad många tror knappast någon modern företeelse. Det finns fornegyptiska sarkofager bevarade som är gjorda av ett plywoodliknande material

1864 togs det första patentet på plywood, då kom också namnet. Det var i USA. I Europa började tillverkningen i Tallin, 1884. Den första fabirken i Sverige kom till i början av 1900-talet, i Edsbyn. Som mest har det funnits något tiotal fabriker. Trots att Sverige är ett träland har vi haft relativt liten tillverkning av plywood. Det har alltid importerats. Från bland annat USA, Kanada och Finland.

Norge-ägda Moelven kallar sig en trämekanisk koncern. Koncernen sysselsätter ca 3 600 medarbetare, i häften i Sverige. I regionen driver man förrutom Vänerply bland annat Töreboda Limträ och Sågverket Valåsen i Karlskoga.

Annons: