Uppochnervända siffror och faktabrist

Textstorlek:
Annons:

Inte allt för sällan ser man i den allmänna debatten påståenden, argument och resonemang som får en att stanna upp, liksom haja till. Påtagligt ofta handlar det då om klimat, natur eller rent utav livsmedelsproduktion. Förmodligen så är det ju inte konstigare än att det är på grund av att det är frågor som jag såsom bonde brinner för och kan en hel del om.

Det som gör mig upprörd är att debattörer så många gånger väljer att blunda för så mycket fakta för att få fram så lite sanning.

Jag får en rysande känsla i kroppen när det jag gör i mitt dagliga arbete ständigt målas upp som om just jag har det smutsigaste och mest miljöförstörande arbetet i världen. Här är några exempel:

I Sverige är lantbruk generellt klassat som miljöfarlig verksamhet.

Alldeles för ofta målas en bild upp att matproduktionen ligger bakom regnskogsskövling.

Lika ofta hör man om vattenbristen och saltöknarnas utbredning.

Det visas TV-program om djurtransporter som pågår i dagar och kanske veckor.

Det handlar också om klonade djur, palmoljeplantager, människor på flykt, djur som utrotas, växtskyddsbekämpningar med flygplan, fixerade suggor, djur i transporter utan vatten, högdräktiga kor som slaktas, slavarbete, MRSA, hormonbehandlingar, klordoppad kyckling, halalslakt av icke bedövade djur, avhorningar utan bedövning, kuperade svansar, feedlots.

Ja, jag kan fortsätta hur länge som helst.

På alldeles för många platser på denna planet sker övergrepp på såväl djur som natur.

Jag är den första att skriva under på att förändring behöver ske och det är fort.

Nu till kärnan. 

Inga av de missförhållanden som jag beskriver ovan sker i Sverige. INGA!!

Sverige är landet som är tämligen ensamt om att vara koldioxidneutralt. Det innebär att Sveriges natur – främst Sveriges skogar tack vare ett aktivt skogsbruk – binder mer koldioxid än vad vi som land släpper ut.

Vi har bland världens strängaste djurskyddslagar.

Vi har bland världens strängaste miljölagar.

Vi har mer skog än för hundra år sedan, över halva Sverige är täckt av skog.

Vi har mycket låg förekomst av MRSA.

Vi är ett av få länder som i praktiken är salmonellafria.

Vi är ett av de länder i världen som har omfattande arbetsmiljölagstiftning och starkast arbetarskydd.

Vi har gott om regn som ger vatten till våra skogar, åkrar och beten.

Vi har kalla vintrar som dämpar skadeinsekterna, så vi behöver inte använda växtskyddsmedel på det sätt som görs som i varmare länder.

Trots detta görs ingen skillnad i debatten. Åtminstone väldigt sällan.

Som tur är ökar efterfrågan på svenska livsmedel. Det visar att många människor har förstått och går från ord till handling. De har begripit att vi som sliter med ett engagemang inom svenskt lantbruk gör vårt allra bästa för att producera de råvaror vi alla behöver på ett klimatsmart, omtänksamt och miljövänligt sätt. Jag vill uppmana dig till att agera när du ”hajar till” eller ”stannar upp”. Vi måste ta mindre skitsnack och inte låta felaktigheter stå oemotsagda. Svensk livsmedelsproduktion tål jämförelse och är så bra att den måste försvaras!

Tack för att just du hjälper till med detta – du gör nytta!

David Petterson
 Vice ordförande LRF Östergötland

Annons: