Anrika Robertssons är sålt

Anrika Robertssons Charkuteri i Örebro är sålt. Det är Närkes slakteri, med bas i Gällersta, en liten bit söder om Örebro som köpt företaget.– Det blir inga stora förändringar, säger Mats Larsson, VD för Närkes Slakteri.

Närkes Slakteri och Robertssons har samarbetat så till vida att Robertssons köpt allt sitt nötkött från Närkes slakteri.

– De har varit lite av lokalpatrioter och vurmat för lokal produktion. De har köpt nöt av oss och gris från Moab i Kumla. Det var ägaren, som vi givetvis är väl bekanta med, som kom till oss med ett pris, som vi accepterade, berättar Mats.

Det är Mats och en annan av Närkes Slakteris delägare, Göran Björklund, som nu köpt Robertssons.

Robertssons är välkänt inte minst för sina olika korvar som tillverkas lokalt på Adolsfbergsvägen i Örebro. Men man säljer också och styckar kött i butiken. Det finns också ett eget rökeri, dit man kan lämna sitt eget kött för saltning och rökning.

– Vi får nu en egen försäljningsyta, en butik i Örebro, något vi länge funderat över. Vi har inte velat starta något eget för att inte konkurrera med någon av de butiker vi levererat kött till lokalt. Nu har vi istället köpt en av dessa butiker.

Erbjudandet om att köpa Robertssons har gjort att Närkes slakteris planer på att bygga ett nytt slakteri och styckeri på tomten i Gällersta skjutits lite på framtiden.

– Vi har haft lite annat att tänka på i och med det här, men planerna finns kvar, vi vill utöka, säger Mats.

Robertsssons startades av Einar Robertsson i slutet av 19-20-talet. EInar hade redan då sålt kött länge. Det dela började med att han styckade en häst och körde köttet på en vanlig skottkärra till torget i Örebro för att sälja. Robertssons gamla lokaler låg tidigare, trångt, mitt i ett bostadsområde I Örebro. Det var helt enkelt så att staden växt och sakta omringat anläggningen.

Häst blev länge viktigt för Robertssons. I flera decennier var medvurst gjord på häst företagets storsäljare.

För några år sedan satsade man på en ny modern anläggning med butik, närmare centrala Örebro. Inte minst runt jul är köerna i butiken långa.

Närkes slakteri slaktar nötkreatur från hela Mellansverige. De har flera samarbeten för lokalproducenter som säljer köttet i egen regi, hemma på gården exempelvis. Man har också varit involverad i projektet naturbeteskött. Företaget äger också styckningsföretaget Närkekött i Kumla och en stycklinje för häst på Slakthusområdet i Stockholm.