Odla kraftfoder i en låda på gården – året runt

Att odla eget kraftfoder i en container låter som en utopi. Men det är precis vad innovationsföretaget Grow in-Chamber vill erbjuda sina kunder. Som så ofta numera är det i själva verket en mjukvara, ett styrsystem som är grunden i alltsammans.

Omloppstiden på odlingen ska vara 7-9 dagar, beroende på vald gröda varierar skörden. Det viktiga är hög koncentration av näring per kilo kg ts. I en vanlig, 20 fotscontainer, ska man på den korta tiden kunna få ut 1 500–2 000 kilo torrsubstans.

Vi kikade in i företagets provcontainer, vid Vreta Kluster utanför Linköping.

– Vi importerar en väldig massa mat och vi importerar också en väldig massa kraftfoder. Vi behöver proteintet på våra mjölkgårdar och köttgårdar, men också i hönshus. Grow ins mål är att skala bort så mycket som möjligt av den importen, göra våra gårdar mer självförsöjande på protein, med en minimal klimatpåverkan, säger Charlotte Åkerlind som är lantbrukschef på företaget.

Systemet är i första hand tänkt att installeras i vanliga containers. Det finns redan i dag liknande, att odla grönsaker, eller örter för humankonsumtion.

– Komponenterna är byggbara. Egentligen fungerar det i vilket väl isolerad låda eller byggnad som helst. Vi vill ju åt ett varmt klimat, det kräver god isolering. Tanken är att utnyttja den energi och växtkraft som finns i frön och sedan addera optimalt klimat, optimal fukthalt och i optimalt ljus. Lite som när man odlar groddar som humanföda, men med ljus adderat.

Resultatet blir en tjock matta av groddar. Det ultravioletta ljuset belyser både från över och undersidan, vilket ger lika stor tillväxt på rotsidan.

När allt fungerar är tanken att man ska kunna hälla in utsäde i ena änden. Sådden sker automatiskt på ett slags genomskinlig platta. Efter ett dygn flyttas plattan automatiskt fram ett steg och nästa sås.

Fukthalten, värmen och ljuset, ändrar sig efter vald gröda. Efter 7-9 dygn har man nått optimal tillväxt utifrån den näring som finns i utsädet. Då ska man helt enkelt kunna ställa under en skopa i andra änden och skörda sitt grön­foder, året runt.

För hygienens skull ska det vara ett slutet system. Komponenterna i lådan är inga konstigheter.

Olika värmekällor kan leverera värmen. Beror på vad som finns på gården.

Provlådan har en vanlig luftvärmepump En varmvattenberedare upphettar vattnet till 70 grader, också det av hygienskäl. Ljuset är givetvis av ledtyp och avger ett rödblått ultraviolett ljus.

– Men ljusets våglängd varierar under omloppsperioden.

– Grödvalet styr avkastning men fokus är högkoncentrerad näring/kg ts. Vi testar idag att även tillför växtnäring i olika stadier för att maximera utsädet. Vi behandlar inte utsädet på något speciellt sätt. Man kan använda eget utsäde. Lite skadade kärnor gör inget. Det är ju ingen katastrof om inte alla frön gror.

Men vad ska man odla i lådan ?

– Det går i princip att odla vad som helst. Vi har bland annat provat vete, ärter och lupiner. Men jag är ju ute efter ett foder som ska utgöra kraftfoder, eller i alla fall ett kraftfullt kraftfoderkomplement. Jag vill åt riktigt bra råproteinkvalitet, höga energivärlden och hög stärkelsehalt.

– Mest högvärdigt grönfoder, allra bäst värden, har vi fått fram med lupin, då inte den blå/vita lupinen som odlas i Sverige utan gul lupin, som odlas som proteinfoder på andra håll i världen. Lupinen har enligt Charlotte gett ett foder vars värden nästan är i paritet med importerad soja.

– Det är dessutom då att betrakta som ett grovfoder för kornas magar, även om det givetvis inte innehåller speciellt mycket fibrer. En bonus är hälsoeffekter med mycket vitaminer.

Kostnaden då?

– Med allt inräknat, energi, vatten, utsäde, hyra av container och systemets olika komponenter ska vi hamna på max på 3 kronor kilot per TS färdigt grönfoder. Det varierar givetvis lite på hur stor container man väljer.

Då blir det ett foder som alltså har samma näringsvärden som en normal kraftfoderblandning. Charlotte Åkerlind har, innan hon kom till Grow in Chamber, arbetat i många år som helhetsråd­givare på kött och mjölkgårdar, från åkern till foderbordet.