Ett nytt läge som berör oss alla

I det rådande läge med covid-19 påverkas vi alla på olika vis. Många känner oro. Några Askersundsbor berättar hur de hanterar sin vardag.

n Jenny Gäverth plockar bland penseérna som hon ska köpa och plantera på sin arbetsplats.

Jenny: ”Jag bor på en liten ort vilken gör att man känner sig skyddad, kanske. Men det är klart att vi ändrat i vår vardag. Jag handlar mer lokalt och undviker köpcentrum. Känslan är att det kryper närmare och närmare.

Färg och blommor tror jag alla behöver nu. Jag ska fixa till lite vårfint på jobbet på Nybetong i Hällabrottet. Jag är lite av en trivseltant, piffar till, fixar och bakar på jobbet.

Det är jättejobbigt att inte få träffa mina föräldrar. Vi barn handlar och fixar allt åt dem, hämtar ut på apoteket, så det klart att det är skillnad. Men jag är glad att de också tänker till och ber om hjälp.

Vi hade utvecklingssamtal för barnen via telefon, det var annorlunda men gick jättebra.”

n Anna Stina Schnürer och Lars Johan Schneider sitter i solen på hamntorget i Askersund. De är båda 70-plussare och särbos.

Lars Johan: ”Jag är inte rädd för min egen del, men jag tänker mig för. Håller mig på behörigt avstånd, men jag går och handlar mat. Jag är mer orolig för världsläget, om det går åt skogen i stora länder som i USA. Det kommer ta tid innan det återhämtar sig. Vi har inte ätit ute på 14 dagar. Vi brukar äta ute flera gånger i veckan. Jag läste att spritkonsumtionen ökat också.”

Anna Stina: ”Jag är inte orolig, men jag tar det på allvar och kramas inte till höger och vänster. Men jag gör vad jag kan för att inte bli smittad. I vanliga fall jobbar jag på Kupan, Röda korset, men där är allt inställt.

Vi går ut i solen i stället och sitter för oss själva. Det klart det blir ett annat sätt att leva. Många äldre var ensamma redan innan detta hände. Så ensamheten blir ännu större när man inte kan ses alls. Pågår detta länge kommer ohälsan att öka.”

n Nere vid vattnet med blicken ut över båtarna i hamnen står Lena Östring med chihuahuan Ludwig och vännen Annica Carlsson. De är lediga i dag och har ätit en glass och har pratat om just läget.

Lena: ”Jag är inte orolig för egen del, men det är klart man blir påverkad av all information eller om någon hostar eller nyser. Jag har sagt till mig sjäv att inte bli rädd, däremot undviker jag stora sammanhang. Jag tänker på andra och skulle jag bli det minsta sjuk skulle jag hålla mig hemma av hänsyn. Här i Askersund gör företagen mycket förändringar för att underlätta för äldre genom att köra ut mat. I svåra tider, vart vänder man sig då? Börjar man söka efter trygghet, ett djup någon annanstans än tidigare, kanske. Detta är en tankeställare verkligen.”

Annica: ”Det är så otroligt mycket information i media, nyheter, i butiker och på Facebook, Jag har valt att uppdatera mig med säker information, så som myndigheter. Jag promenerar och njuter av lugnet och stillheten. Sen är det ett oroligt läge för ekonomin och jobben. Däremot har jag absolut inte hamstrat toapapper. En kompis i Holland, berättade exakt samma ska om just toapaper. Naturen återhämtar sig just nu. Kanske får människor andra värderingar av detta? Uppmaningen att man ska hylla vårdpersonal gör mig däremot förbannad. Nu är vi alla hjältar – se det alltid då genom att ge oss vettiga löner. Vi gör vårt jobb.”

Sofie Isaksson