Lagerquist drar sig tillbaka

Börje LagerquistBörje Lagerquist drar sig tillbaka från sitt ordförandeskap i skogsägarföreningen Mellanskog.
Textstorlek:

Nu drar sig Börje Lagerquist, skogsägarföreningen Mellanskogs ordförande, tillbaka. Lagerquist, som varit föreningens ordförande sedan 2007, har avsagt sig omval vid stämman den sjunde maj.

Annons:

– Jag kom in i Västra Skogsägarnas styrelse 1988 och har sedan dess varit aktiv. Han blev Västras ordförande 1998 och var med och drev igenom fusionen med Mellanskog 2002, berättade Börje vid verksamhetsområde Örebros årsmöte nyligen.

Lagerquist är hemma i Östra Ämtevik, Sunne kommun Värmland.

– Jag har avsagt mig de allra flesta föreningsuppdrag nu. Nu ska jag ägna mig åt mig åt jordbruket och skogen därhemma.

Han lämnar föreningen i en svår tid ekonomiskt.

– Ja, det känns naturligtvis mycket jobbigt. Det är första gången under min tid som ordförande föreningen går med förlust. Jag bestämde mig för att sluta redan i fjol. Då trodde vi konjukturerna skulle vända och att det skulle bli bättre. Men ljuset i tunneln blev till totalt mörker. Vi ser egentligen ingen ljusning i skogskonjukturen.

Det är många saker som skapat problem för Mellanskog och som drivit fram förlusten på drygt 53 miljoner.

– Ja, början av året fick vi hantera effekterna av Stormen Dagmar. Stormen kom i en konjukturmässigt usel period och blev därför extra kännbar.

Sågverkens problem har också drabbat Mellanskog på flera sätt.

– Ja, vi har levererat virke till flera sågverksföretag som gått i konkurs, därmed har vi inte fått betalt. Vi äger också mer än 50 procent av sågverkskoncernen Setra. Det har knappast varit någon fördel det senaste året.

Dessutom har marginalerna i virkesaffären minskat. Lägre priser har gett lägre avverkningstakt och lägre omsättning. Det blöta vädret spelade också in. Den björnstarka kronan spelar mycket stor roll.

– Som grädde på moset har vi dessutom tvingats ta en del miljöförluster som ligger långt tillbaka i tiden, ända sedan Setra grundades. Det är en tomt efter ett gammalt sågverk vid Igelsta, Södertälje, som måste saneras nu när kommunen vill bebygga område.

– För att möta problemen har vi nu infört ett besparingsprogram som ska spara 30 miljoner kronor. Jag tror det räcker. Även om det är mörkt nu kommer det en vändning. Jag är inte det minsta orolig för sågverksnäringen. Setra är på rätt spår och konjunkturen i världen kommer att vända.

Lagerquist menar att det däremot finns anledning till stor för papper- och massaindustrin.

– Ja, där pågår en gigantisk strukturomvandling. Papperskonsumtionen går ner, pappersmaskiner läggs ner. Här ser vi bara början av utvecklingen än. Vi måste hitta nya vägar för att avsätta vår massaved. Textilmassa är ett spår. Hittar man inte nya vägar kommer lönsamheten i vårt skogsbruk hotas på lång sikt.

Biobränslesortimenten, som tidigare räddat skogsnäringen vid lågkonjunkturer är knappast lösningen.

– Nej, det är för små volymer. Det vi ser är att man bygger allt mer för alternativ till biobränslen. Sopor, rivningsträ för att bara nämna något. Trenden har varit stora lager, minskad efterfrårgan och lägre priser.

I skrivande stund är det inte avgjort vem valberedningen kommer att föreslå som Lagerquists efterträdare.

Henrik Östensson

Annons: