Lövet i centrum på Carlsdals såg

Anders Lotterberg på Carlsdals såg
Textstorlek:

För de stora skogsbolagen är det rationalisering och jättevolymer som gäller. Lilla Carlsbergs såg har dock hittat sin egen nisch och kämpar på i liten skala.

Annons:

– Visst kan jag leva på det här, men det kanske inte är en lönsamhet som skulle duga för börsen, säger Anders Lotterberg och visar runt på Carlsdals såg, mellan Läppe och Vingåker i Sörmland.

 Inriktningen är löv.

– Det är löv som vi helst sågar, men ändå kanske så mycket som hälften av vår spågvolym i form av barr. De senaste 15 åren har det blivit tuffare att såga löv, berättar han.

Det finns stor konkurrens från exempelvis Baltikum.

3 000-4 000 kubikmeter passerar sågverket varje år. En del av virket förädlas på plats.

– Vi har några specialiteter. Vi hyvlar exempelvis bastupanel av al och asp. Vi hyvlar också panel av björk, även om en del björk säljs okantad. Dessutom tillverkar vi stockmattor, grova fyrkanter ihopsatta med armeringsjärn som skogsentreprenörer och exempelvis gräventreprenörer använder för att minska körskador i skogen.

För lönsamhet i lövsågning är det bra om man har avsättning för hela stocken.

– Ja, märgen, kärnan, är ju svårsåld, helt enkelt för att det är ett dåligt virke för snickerier. En hel del av kärnämnena, eller märgämnena som man säger, sågar vi till mellanlägg som SSAB, stålverket i Oxelösund, köper. De lägger dem mellan de tunga plåtarna när de lastar bilar och containrar som går ut i världen. Det är rätt höga krav på torkning. Det finns regler för sådant för att man inte ska riskera spridning av skadeinsekter över världen.

Merparten av virket går dock till olika snickerier.

– Vi säljer inte till bygghandeln. I stället är det ofta mindre snickerier, byggföretag och privatpersoner som köper vårt virke. På senare år har internet blivit en viktig försäljningskanal. Ryktet om oss sprids via forum, sedan lägger man order via mail. Det fungerar fint.

– Jag säljer faktiskt också en hel del virke till de stora sågverken. Vi kan leverera exempelvis om de har brist på något.

Sågbänken är den ena av två levererade i Sverige. Trots sin litenhet fungerar den på samma sätt som en större såg, med kontrollrum och helt datoriserad styrning. Anders styr uppläggningen av stocken med små spakar, från en bekväm stol.

– Däremot gör jag betydligt mer med ögat än på stora barrsågar. Lövsågning kräver mer individuell behandling av varje stock.

Sågen tar emot allt löv

– Ja björk, asp, rönn, al, lind, sälg och ek. Jag brukar säga att man ska skicka med allt när vi köper råvara. Det mesta går att sälja till exempelvis hantverkare och småsnickerier. Jag är något mindre förtjust i att såga ek. Det beror på att den är betydligt svårare att torka. Sågad ek torkar med en millimeter om dagen. En 50 milimeters planka tar alltså 50 dagar i torken, och det blir kostsamt.

Merparten av timret kommer från Närke och Sörmland. Skogssällskapet och Sydved står för merparten av leveranserna

Det är fyra personer som jobbar fast i Carlsdals såg.

– Då ingår jag och min hustru Margareta som sköter ekonomi och kontoret. Margareta står också för försäljningen. Vi tar även in duktiga jordbrukare från trakten, som jobbar med f-skattsedel. De kommer ibland och hjälper mig att skruva ihop stockmattor.

Anders började såga för 30 år sedan.

– Jag var skogshuggare och insåg att tiden med motorsåg i skogen obevekligt gick mot sitt slut, men ville ändå ha ett arbete med skog och trä. Jag började med ett mobilt sågverk och legosågning. Volymerna ökade och sågen blev så småningom stationär. Då byggde vi såghuset. Sedan har vi kompletterat och byggt om efter hand. Den här sågbänken köpte vi för cirka tio år sedan.

Sågen är till salu.

– Ja, jag är 66. Kommer rätt spekulant, så säljer jag, avslutar Anders.

Annons: