Tidigt vårbruk med få problem

Tidig vårsådd i torrt och varmt väder, här utanför Pålsboda i östra Närke.
Textstorlek:

Att tala om rekordtidigt vårbruk är kanske att ta i. Men att det blev allmänt vårbruk ovanligt tidigt råder ingen tvekan om. Redan andra veckan i april var det i full gång i Örebro, Sörmland, Västmanland och Uppland. På många håll är det färdigsått nu redan i slutet av april.

Annons:

Att tala om rekordtidigt vårbruk är kanske att ta i. Men att det blev allmänt vårbruk ovanligt tidigt råder ingen tvekan om. Redan andra veckan i april var det i full gång i Örebro, Sörmland, Västmanland och Uppland. På många håll är det helt färdigsått nu redan i slutet av april, även i rena skogsbygder, där det normalt är mitten på maj som gäller.

– Många avvaktade och tyckte nätterna var lite för kalla. Men framåt påskveckan insåg även de att det bara var att köra, säger Per Willén, spannmålsodlare och regionordförande för LRF i Örebro län.

Få problem så här långt menar han.

– Ja, vädret har varit strålande. Det har knallat på bra. Den milda vintern har kanske gjort de styva lerorna lite mer tungbearbetade än normalt. Men vad gör det när solen bara skiner, då ska man inte klaga, menar han.

Vårbruket är ovanligt tidigt. Mycket beroende på den varma marsmånaden. I fjol var tvärt om mars mycket kall. Det försenade vårbruket rejält.

Som alltid var det ett fåtal entusiaster som gick igång mycket tidigt, redan i mitten av mars såddes det exempelvis utanför Fellingsbro.

– Visst har det funnits bitar, inte minst nära skogen, där det var lite surt i början, men så är det alltid, i alla vårbruk, skillnaden är att det är flera veckor tidigare i år, menar Per Willén.

De som inte är klara vill att det fina vädret håller i sig ett tag till. De som är klara väntar nu på regn.

– Det behövs alltid efter sådden. Får vi det är allt optimalt. Nu är det rejält torrt. Det finns fukt kvar i marken, men om det fortsätter torka upp blir det snabbt för torrt. Uppkomsten ser bra ut, men blir det för torrt så kan det kvickt ändra sig.

Även för höstgrödorna ser det bra ut. Torr fin höst gav bra etablering, mild snöfattig vinter har gett små problem med utvintring.

– Ja höstvetet ser generellt frodigt och fint ut. Höstoljeväxterna ser rentav mycket bra ut.

Höstrapsen började blomma på flera håll redan i slutet av april.

– Det kan väl möjligen innebära något slags orosmoln. Det är nämligen inte bra om det blir frostnätter när rapsen blommar, berättar Per Willén.

Längre norrut i Svea Jord & Skogs området har vårbruket inte kommit så långt. Men både i Dalarna och Gävleborgs län sås det. Ytterligare en bit norrut pågår gödselspridningen för fullt.

 

Annons: