Bra potatisskörd under Putin-press

Textstorlek:

I skrivande stund är året potatisskörd troligen redan avklarad för bröderna Karlsson på Hjälmarsholm, i östra Närke.
– En överraskande bra skörd trots den varma och torra sommaren, berättar Per-Erik Karlsson, som också är ordförande för Örebro läns Potatisodlarförening.

Annons:

Potatisodlingen är utsatt för en omfattande strukturrationalisering med sjunkande priser. I Örebro län finns i dag ett 20-tal potatisodlare kvar, varav kanske bara fem odlare i någon större skala. Skälet är sjunkande priser och tilltagande konkurrens. Årets priser utgör ingen ljusning.

– Precis som alla andra delar av de gröna näringarna har vi drabbats av Putin-effekten. Egentligen drabbade den redan i fjol. Det exporteras inte potatis från Sverige till Ryssland, men när andra länder i Europa inte blir av med sina produkter i Ryssland måste de avsättas på andra håll. En del av överskottet hamnar här, och då blir det överskott med sjunkande priser, berättar Per-Erik.

Även om det nu förhandlas om en prishöjning på 50 öre i samband med att att man officiellt övergår till vinterpotatis i handeln, så kommer priset inte att vara långsiktigt hållbart. Det är dessutom långt ifrån säkert att den höjningen går igenom.

– För särskilt oss mindre odlare – vi odlar bara mellan tio och femton hektar – börjar det närma sig bristningsgränsen. Vi klarar oss tack vare att vi har maskiner som vi investerade i på 1990-talet, och vi håller på så länge de är fräscha och fungerar. Men vi kommer sannolikt aldrig mer att kunna investera i en ny upptagare, fortsätter Per- Erik.

Det är ett pris på 1-1,50 som kommer att gälla.

– Då ska man ta med i beräkningen att vi sorterar bort mycket potatis som är osäljbar som livsmedel. 10-30 procent brukar gå bort.

En varm sommar som årets är inte optimal för potatisodlingen.

– Nej, torka och värme är inte bra. Potatis behöver regn. Men trots det verkar det ha gått rätt bra. Vi såg att sena sorter som King Edward tog fart rejält efter regnen i augusti. Potatisskörden i stort brukar vara avklarad ungefär till första helgen i oktober, om vädret är bra. Men det kommer nog att stå kvar en del fält med King Edward, som alltså kan växa till sig ytterligare.

Skorv på potatisen kan bli ett problem om det är för torrt

– Men det verkar inte vara några problem i år. Det var nämligen bra markfukt när vi satte potatisen. Om det är fin fukt kring sättpotatisen när den börjar växa, slipper man oftast skorv.

– Allt talar också för att det fina skördevädret fortsätter. Det gillar vi. Även fjolåret bjöd på bra väder för potatisskörden. Men tre år dessförinnan regnade det något bedrövligt när potatisen skulle upp, så vi behöver fint väder nu.

Bröderna odlar också morötter. Det är bara två större odlare kvar i Örebro län. Just Stora Mellösa-trakten, där Hjälmarsholm ligger, var förr i tiden välkänt för sina stora odlingar.

– Morotsodlingen har ett större förädlingsvärde och går bättre ekonomiskt, även om odlingen är lite mer arbetskrävande. Vi odlar morötter på 10-15 hektar per år.

Ett problem för potatisodlingen är att deras rikstäckande intresseorganisation föll samman när Sveriges Potatisodlare skulle gå upp i LRF, till det som sedermera kom att kallas LRF GRO, Gröna Näringens Riksorganisation.

– Effekten blev att de större odlarna runt om i landet hoppade av. Man tappade bort kopplingen till odlarna, vilket innebar att vi nu mer eller mindre står utan organisation. Vi har kvar våra länsföreningar och arbetar nu på att bilda en ny rikstäckande intresseorganisation, med Spannmålsodlarna som förebild, berättar Per-Erik Karlsson.

Annons: