Bred bredare bredast

Case IH Axial Flow 9230 är försedd med ett skärbord på 41 fot
Textstorlek:

När det är dags för maskinvisning brukar maskinfirmorna vilja ha något riktigt stort. Det hade man onekligen när Agripro utanför Kumla hade höstvisning. Case IH Axial Flow 9230, med 41 fots skärbord är en av de största tröskor som tröskat i Sverige.

Annons:

41 fot gör 12.50. Det är ingen slump.

– Förutom att det går riktigt fort att tröska är det så att tanken är att man ska kunna använda samma körspår som när man drar 12-metersredskap med traktorn. Alla pratar om fasta körspår, det här är ett steg i rätt riktning, menar Thomas Nilsson på Agripro.

Ett problem är att det ska till en traktor med rätt rejäl spårbredd för att matcha tröskan.

– Ja, men vårar stortraktorer har samma spårvidd.

Tröskan är försedd med något som kallas vario-cut. Det innebär att man kan öka avståndet mellan inmatningsskruven och kniven, exempelvis vid skörd av raps. Inmatningskruven är lagrad i även mitten. Den skulle bli lite för gungig annars.

12,5 meters skärbord innebär givetvis att man behöver en tömningsskruv som når utanför bordet. Skruven ger ett närmast enormt intryck. Den är mer än tio meter lång.

– Den ger intryck av att vara smal. Men det är en synvilla, den är mer än 60 centimeter grov. Den är så lång att den måste vikas på mitten. Den skulle sticka ut orimligt långt bakom det förhållandevis korta tröskverket annars.

Axial Flow innebär att verket består av en enda, lång rotor i längsriktningen. Inga skakare, utan bara såll.

Axial Flow-tröskorna lanserades redan i slutet av 1970-talet. Det blev inte någon succé i Sverige, trots att rotortekniken skulle göra avrösningen mindre väderkänslig.

Problemet var att tröskorna var avsedda för de glesa grödorna, med liten halmmängd. När de kom till Sverige, där spannmålen är betydligt bättre bestockad, blev det ofta för mycket halm.

– Det är dock problem som sedan länge är lösta på de här träskorna. I likhet med andra rotortröskor behandlar dock Axial Flow halmen lite oförsiktigt, menar Thomas Nilsson.

 

41 fot är brett. Föraren har ingen möjlighet att exempelvis hålla koll på om man råkar köra in en sten. Trösten är att både bord och verk är förhållandevis okänsliga mot stenar

 

Stora tröskor har i dag ofta band. Fördelrna är flera. Mer gummi att fördela vikten på. Banden jämnar också ut gången, det gör att den automatik som håller skärbordet jämt mot underlaget slipper jobba så mycket.

Annons: