Klordoppad kyckling – nej tack

Svensk Fågel © Sven Persson / swelo.se
Textstorlek:

Svenska kycklingproducenter kan pusta ut för stunden. I förra veckan sa två nya EU-kommisionärer nej till import av klordoppad amerikansk kyckling. Ett ja skulle bland annat innbära oschysst konkurrens, sämre djurskydd och lägre smittskyddskrav.

Annons:

Under förhandlingarna om frihandelsavtalet mellan USA och Europa har frågan om import av amerikansk klordoppad kyckling väckt hårt politiskt motstånd. Cecilia Malmström, nytillträdd handelskommissionär, vill slå hål på myten om att kycklingen kommer att införas till Europa i och med frihandelsavtalet med USA.

Under EU-parlamentets utfrågning av kommande kommissionärer svarade hon att man inte kommer godta att europeisk standard försämras som en följd av avtalet.

Även Vytenis Andriukaitis ny kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, konstaterade i utfrågningen att EU:s miljö- och hälsoregler kan inte offras för frihandel och att dessa regler också möjliggjort världsvid export av europeiska livsmedel.

I USA doppas de slaktade kycklingarna i en klorlösning som ska göra kycklingen fri från salmonella. Men metoden är inte säker, en fjärdedel av kycklingarna bär ändå på salmonella efteråt. Klordoppning är förbjudet inom Europa.

Per Watz är kycklinguppfödare utanför Kvicksund.

–  Om beslutet är klubbat och det blir stopp på klordoppad kyckling så är det ett bra beslut. Man kan inte fuska fram ett bra kycklingkött. Att riskera hela den europeiska livsmedelssäkerheten för ett frihandelsavtal är absurt. Jag hoppas verkligen att de två som säger nej och ser till att det blir ett nej.

Även konsumenter i Sverige har reagerat starkt mot import av klordoppad kyckling. De anser att hålla rent i stallar, följa ett salmonellakontrollprogram och se till att stallarna är bakteriefria innan nästa omgång kyckling släpps in är att föredra framför en produkt som marinerats i kemikalier.

Åsa Slobodnik

Annons: