Vallskörden rullar på för fullt

Textstorlek:

Nu pågår redan vallskörden för fullt hos mjölkbönder i Sörmland och Örebro län. Klockan tickar eftersom väderprognosen är osäker. Men just nu skiner solen och vinden blåser. Här skördas vall med exakthack utanför Ekeby, i Kumla kommun.

Annons:

Många befarade lite gräs, vädret har varit kallt och solfattigt. Men på Oxelvärsta gård där vi filmat, kom farhågorna på skam. Sammantaget en bra första vallskörd så här långt.

Den första vallskörden brukar vara den viktigaste för mjölkproducenter. Näringsinnehållet i gräset är nämligen som bäst nu. Många gårdar tar ända upp till tre vallskördar. Därför är det viktigt att vara ute i god tid för att gräset ska hinna växa om.

Systemet med exakthack och vagnar som går i skytteltrafik till plansilona hemma på gården är oerhört effektivt. Averkningen är flera hektar i timmen. Men så drar också hacken upp emot 100 liter diesel i timmen.

Vallfoder, gräs och baljväxter, utgör upp emot 90 procent av en kos foderstat.

Annons: