Skyddsjakt på Gnestavarg fortsätter

Det blir skyddsjakt på en av de vargar som orsakat så mycket problem i Gnesta.
Textstorlek:

För första gången på mycket länge pågår det nu vargjakt söder om Mälaren i Stockholms län. Länsstyrelsen i Stockholms län har nämligen beslutat om skyddsjakt på en av vargarna i det så kallade Sjunda-reviret. Reviret ligger mellan Gnesta och Södertälje. Trots flera överklaganden och begäran om inhibition har länsstyrelsen beslutat att jakten ska fortsätta.

Annons:

Vargarna i reviret har rivit mer än 58 år får den här betessäsongen. Jakten har störts av varg-aktivster som anser att djurägarna gjort för lite för att skydda sina djur.

Beslutet gäller en vuxen varg förutsatt att den inte följs av valpar. Länsstyrelsens beslut kom efter en begäran från Lantbrukarnas riksförbunds regionala organisationer i Mälardalen och Södermanland, kompletterad med fullmakt från de drabbade djurägarna.

– Med tanke på hur omfattande skadorna har varit och den oskygghet som vargarna har uppvisat anser vi att det finns tillräckliga skäl för ett skyddsjaktbeslut, säger Göran Åström.

Man har prövat lapptyg och andra åtgärder för att förhindra fler angrepp men inte fått önskat resultat.

– Det är ett komplicerat ärende där vi behövt ta hänsyn till en lång rad faktorer. Länsstyrelsen har vidtagit ett antal åtgärder utan önskat resultat och vår bedömning är att det i den situation som uppstått bara är skyddsjakt som kan förväntas ha tillräcklig effekt, säger Göran Åström.

Han poängterar dock att skyddsjakt bara är en tillfällig lösning och att djurägarna måste åtgärda stängsel för att skydda sina djur.

Ett problem har varit att det tog lång tid för Länsstyrelsen att få fram stödpengar för att bygga rovdjursavvisande stängsel. Potten för sådant stöd var ju slut.

Beslutet om skyddsjakt kan överklagas.

Annons: