De förädlar mjölken i en vagn

Textstorlek:

I en stor vit specialvagn intill en lanthandel i byn Rengsjö produceras just nu ost av olika sorter. Målet för mjölkbonden Gill Simpson är att få ett eget mejeri.
– Det är bra att kunna låna ett modernt mobilt mejeri för att testa och lära sig att producera ost

Annons:

Det är föreningen MatVärlden i Gävleborg som en tid haft två specialvagnar till utlåning. En finns just nu i Högbo utanför Sandviken där man producerar charkuteriprodukter och mejerivagnen i Rengsjö. Rubriken som står på vagnsidan, Ett mejeri nära dig svarar mot målet att skapa fler lokala matproducenter. Det är exempelvis bara några meter till den lokala handlaren och ost från vagnen finns nu i flera butiker runt om.

Under en tid har mjölkbonden Gill Simpson lånat vagnen för sin ostproduktion. Som mentor har hon Eva Bernstål också hon ostproducent på en fäbod i närheten.

– Vi har 45 kor hemma på gården och i dagsläget är det den egna mjölken jag använder till att göra ost. Det blir långa arbetsdagar när manskall sköta mjölkningen och dessutom arbeta i mejerivagnen. Målet är att jag vill lära mig mer om produktion med sikte att starta ett eget mejeri.

Vid vårt besök håller ostmassan på att bli klar och den moderna utrustningen i mejerivagnen hjälper till att få den rätta konsistensen och temperaturen. Ostmassan skiljs från vasslen och specialformar fylls med massan och ställs för avrinning. En del kommer att bli neutral ost men det blir även några som kryddas.

Det var under våren som mejerivagnen ställdes upp på en plats i centrala Rengsjö. Verksamheten hade pågått bara ett par veckor innan det stod klart att det krävdes bygglov för att få ha vagnen på den aktuella platsen.

En snabbansökan och Bollnäs kommuns hjälpsamhet gjorde att det endast blev litet extra pappersexercis innan allt var ordnat. Projektledaren i föreningen MatVärlden Ylva Olofsson vill göra det enklare för landsbygdssatsningar.

– Jag skulle vilja att man tog med landsbygdstanken och att underlätta för nysatsningar i kommunernas alla nämnder när man tar beslut eller gör detaljplaner för områden. Vi behöver företag och aktiviteter i landsbygden och att göra det enklare tror jag skulle kunna stimulera fler att starta företag eller att utvidga verksamheter.

Ostmassan är upphälld i formarna, den stora rostfria tanken rengjord och några ostar har kryddats med chili. En sats ostar anser mentorn Eva att man skulle kunna fortsätta lagra och bli till finns specialost. Vi pratar om lokalt producerad mat och råvaror.

– Jag har en bestämd uppfattning att unga konsumenter mer tittar efter vad man äter och gärna väljer svenska alternativ och gärna produkter som är lokalt producerade. Vår granne lanthandlaren tar regelbundet ost från vår mejerivagn. Mera lokalt producerat kan det ju inte bli, säger Eva Bernstål och ser ut mot handlarskylten.

Nyligen fanns de båda vagnarna uppställda vid ett arrangemang i Gävle och intresset var stort både från blivande livsmedelproducenter och livsmedelskunder.

Annons: