Mjölkbönder manifesterade på Mynttorget

Textstorlek:

På förmiddagen samlades bönder, framför allt mjölkproducenter från hela landet för att manifestera för den hotade svenska mjölkproduktionen. Klädda i vitt slöt man upp vid Mynttorget i Stockholm, med traktorer, plakat och tomma melass-dunkar.

Annons:

”Få Bucht med orättvisorna Sven-Erik”, ”Öppna Landskap går inte att importera” var några av budskapen på plakaten.

Bland talarna fanns LRF:s Helena Jonsson och Palle Borgström från LRF mjölk.

– Jag har sett många bönder, men aldrig så många på Mynttorget, sa Palle Borgström.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht dök upp, bland annat för att ta emot de 166 722 namn LRF samlat in för att stödja Svensk mjölkproduktion. Två rejält tunga trälårar med utskrifter.

Men när ministern talade blev det burop. Speciellt när han hävdade att regeringen genomdrivit ett trendbrott genom att höja avdraget för dieselskatten.

Mest applåder drog Stefan Gård, ordförande för föreningen Sveriges Mjölkbönder, när han gav landsbygdsministern en telefon.

– Den har fem kortnummer inprogrammerade. Alla till mjölkbönder i kris, så att du när som helst kan hålla kontakt med verkligheten, det kan behövas, sa Gård.

– Vi hade väl inte precis väntat oss några genombrott. Men det är ändå inget vidare att känna så pass lite stöd från regeringshåll, bara vackra ord, sa Margareta Malmqvist, ordförande för LRF i Sörmlands län.

Per Johansson, mjölkproducent från Askersund och med i styrelsen för LRF i Örebro län höll med.

– Det finns en stor oförståelse för tidsaspekten i det här. Det finns mjölkproducenter som är i helt akut kris. När förhandlingen om kreditgarantier till bönder i kris fick flera samtal från banken som sa upp lån och krediter. Det är nu tåget går om man vill rädda Svensk mjölkproduktion.

Alla var dock överens om att det var en bra manifestation.

– Ja, en kraftsamling, det är viktigt att komma tillsammans och få ge utryck för åsikter fortsatte Margareta Malmqvist.

En av de som gick in hårdast för demonstrationen var David Nilsson från Lysekil. Han åkte 10.30 från Lysekil med sin traktor.

– Det blev tre timmars sömn utanför Gnesta i natt. Sedan fortsatte vi in i staden, i karavan med andra bönder, berättar han.

Annons: