Kross i storformat som kan lägga en korv

Murska både krossar och lägger korv
Textstorlek:

Det är inte alla jordbruksmaskiner man på en gång kan gissa sig till vad de ska användas. Hagebergs gård i Vibys nya stolthet från finska Murska får nog sägas vara en sådan. En stor lilla maskin med boggiehjul och en stor tratt.

Annons:

– Det är en rejält stor spannmålskross, berättar Fredrik Gerkhe.

Krossen har en kapacitet på upp till 20 ton i timmen.

– Det som sätter gränsen för hur mycket man krossar är egentligen traktorns effekt. Ska man upp i riktigt stora volymer går det åt många hästkrafter, men den fungerar med mindre traktor också, men då går det långsammare, menar Fredrik.

På Hageberg har man så här långt använt krossen för att krossa torr spannmål till foder. Men Murskan har ytterligare en funktion.

–  Den kan alltså pressa ut spannmålen bakåt, i ett plastkorv, av ungefär samma typ som används för ensilering av gräs.

Tanken är då att man ska kunna våtlagra färdigkrossad spannmål för foder. Det finns många fördelar med det. Viktigast är kanske att man då kan lagra in spannmål otorkad. Det blir ett utmärkt foder samtidigt som man spar torkkostnad. Korven är ju dessutom ett förhållandevis billigt sätt att lagra spannmål, det krävs ju nästan inga investeringar.

Det man behöver göra för korvlagring är en någorlunda hårdgjord yta, med packad grus exempelvis

Familjen Gerkhes tanke med den stora krossen är att man ska kunna krossa och packa korvar på entreprenad.

Annons: