Så ska du behandla skinnen inför beredning

Textstorlek:
Annons:

När man ska skicka skinn på beredning är det viktigt att de behandlas på rätt sätt. Många skinn går inte att bereda, eller bli dåliga för att de behandlats fel. Skinnberederierna i Tranås tipsar om hur man tar hand om skinnet för att beredningen ska bli så bra som möjligt.

Först och främst är det viktigt att inte använda kniv när djuret flås. Skinnet ska boxas av med händerna eller en grov pinne, eller dras av. Risken är annars stor att det blir hål. Fettrester, eventuellt kött, ska tas bort. Sedan ska skinnet kallna med skinnsidan upp. Man kan spola med kallvatten för att påskynda.

Sedan ska skinnen saltas på skinnsidan. Gärna med grovt stensalt. Det är lättare att få kvar på skinnet. Här gäller noggrannhet. Hela skinnsidan, även på benen, i nacken och på svansen, måste saltas ordentligt, annars riskerar man att skinnet surnar. Då kan pälsen släppa. Man kan behöva sprätta upp med och ta bort svansen. Det går åt mycket salt, flera kilo per skinn. Skinnen ska ligga saltade ett par veckor innan man skickar dem till beredning. Det gör inget att pälssidan ligger i salt, man kan lagra flera skinn på varandra.

Ska skinnen ligga länge bör man byta salt på dem. När skinnen ska skickas ska saltet skakas av. Det går då att återanvända om det inte är för smutsigt. Det bör dock torka först.

Ett problem är att skinnen helst inte ska förvaras varmare än +12 grader. Där kan det fallera redan på slakterierna, där man ofta saknar kylrum för skinn. Förvaras skinnen för varmt kan bakterier börja växa, trots saltning, saltet blir då rödaktigt. Det kan förstöra skinnet.

När skinnen ska tas till beredning kan man vika dem på mitten med pälssidan utåt och packa 3-4 skinn i en sopsäck. Säckarna läggs sedan i en kartong, eller på en pall.

Båda skinnberedningsföretagen i Tranås erbjuder olika typer av beredning. När man bereder hudar med pälsen kvar kallas det just beredning, garvning är när man gör läder.

Den vanligaste är beredning med tre-värt kromsalt. Det ger skinn som går att bra att tvätta, till och med i maskin.

Sedan finns något som brukar kallas ekologisk, eller miljövänlig beredning. Då används bland annat vegetabiliska oljor. Dessa är inte tvättbara. Bir de smutsiga får man lägga ut dem i fuktigt väder och sedan borta av dem Det fungerar också utmärkt.

Många reagerar negativt på kromsalt. Det beror ofta på att man förväxlar det med sex-värt kromsalt, som är förbjudet. Det tre-värda kromsalt som används i skinnberedning anses anses inte ens vara miljöfarligt avfall.

Skinnberederierna hjälper till att sortera skinnen och föreslås vilken beredning som passar, eller inte passar till respektive skinn.

 

Annons: