Maskin väst nu i östra Närke

Textstorlek:

En av många förändringar som skett inom maskinhandeln det senaste året är att varumärkena Case IH och New Holland nu är skilda produktlinjer, hos olika återförsäljare, trots att de kommer från samma tillverkare.

Annons:

När den multinationella maskinjätten CNH bestämde sig för slopa generalagenten och ta hand om importen själva innebar det att de båda maskinmärkena, som tidigare båda importerats av Söderberg & Haak under många år, nu ska säljas hos olika firmor. CNH kräver att återförsäljarna skulle koncentrera sig på bara ett märke. En hel del förändringar för kunderna, men samtidigt har man utlovat lägre priser på maskiner och reservdelar.

New Holland hamnade hos Agripro, med säte i Gällersta utanför Örebro, som nu säljer de blågula maskinerna både Sörmland, Närke och Värmland. De fick däremot lämna ifrån sig de röda traktorerna, Case IH.

Detta maskinmärke representeras nu istället av Traktor Nord i Sörmland och Uppland, medan Maskin Väst, med huvudkontor i Karlstad, tog hand om försäljningen och servicen i Örebro län.

Eftersom Case IH är ett förhållandevis stort märke i Närke har detta, enligt vad Svea Jord & Skog erfar, väckt en del frågor.

– Vi har sedan innan sommaren samarbetat om service med företaget Lundbergs mek och maskin i Odensbacken, i östra Närke. De arbetar med service, reservdelar och reparationer på Case IH. Vi jobbar just nu med att även få till en liknande lösning med Lundbergs när det gäller JCB entreprenadmaskiner som vi också nyligen blivit återförsäljare för i området. Vi har ambitionen att allt ska vara på plats efter årsskiftet. För att även norra delen av Örebro län ska ha närhet till service och reservdelar kommer vi också samarbeta med företaget Forsbyboda entreprenad i Frövi, för service och reservdelar, berättar Daniel Bryske, VD för Maskin Väst.

Det blir också frågan om försäljning i Odensbacken. Lokalerna finns ett stenkast från Lantmännens stora silo i orten.

– Vi har vi fördjupat samarbetet med Lundbergs mek och maskin och kommer att ha en säljare baserad hos dem. Vi kommer också att ha en hel del maskiner utställda där.

Annons: