Lättviktig jättetraktor

Nya Fendt 1000 hos Lantmännen
Textstorlek:

Ett av dragplåstren under Hindersmässan I Örebro var Fendts nya 1000-serie. Världens största konventionella traktor. Med konventionell menar man då en traktor med större hjul bak än fram, för frågan är annars hur konventionell traktorn är.
Traktorn utsågs tilll årets traktor i Europa 2016.

Annons:

Traktorn finns i fyra varianter, från 396 till 517 hästkrafter. Förutom storleken, bjuder traktorn på en del rätt udda konstruktionsläsningar. Bland annat är framaxeln och bakaxeln försedda med separata, steglösa vario-transmissioner. Styrsystemet bestämmer automatiskt hur mycket Framaxeln ska dra, om den ska dra överhuvudtaget.

– Det finns ingen knapp för fyrhjulsdriften. Behövs den så trycker framhjulen på med den effekt som behövs. Den kan till och med fördela mer effekt till framhjulen än bakhjulen, och säger Jan- Erik Jonsson på Lantmännen maskin i Örebro.

Även om det här är en mycket stor traktor väger den bara 14 ton. Att jämför med de stora midjesrtyrda dragarna med ungefär samma effekt, de hamnar ofta uppåt 20 ton.

– Det man vill uppnå med den här traktorn är en dragare som ska vara betydligt mer allsidig och flexibel än de midjestyrda stordragarna. En stor fördel med transmissionen är minskat bränsleförbrukning. Fyrhjulsdriften finns bara när den behövs. Man vill skapa en ny nisch Den här traktorn är exempelvis en utmärkt, snål dragare för transporter på väg, menar Jonsson.

Motorn på 12,4 liter från MAN är är också förhållandevis lågvarvig. Om traktorn går 40 kilometer i timmen som blir det alternativ som troligen kommer att bli vanligast, ja, då varvar motorn bara 940 varv i minuten vid normal belastning.

Traktorn är försedd med ett nytt, hydrostatiskt drivet kylsystem som ska bidra till att sänka bränsleförbrukningen. Den är är också försedd med integrerat variabelt däcktryck. Man kan alltså enkelt öka greppet genom att släppa ut luft ur däcken, för att sedan pumpa upp trycket igen vid transport. Det hela kan fungera automatiskt.

Systemet hjälper också föraren att hålla koll på hur mycket belastningsvikter man behöver hänga på för respektive syssla. Traktorn kan nämligen viktas ända upp till 25 ton för att kompensera för den låga vikten när man ska dra de riktigt stora redskapen i fält.

Som flertalet moderna traktorer är också Fendt 1000 uppkopplad mot internet så att man kan korrigera fel i mjukvaran, göra uppdateringar och liknande i fält, utan att tekniker behöver åka ut.

Lantmännen maskin har så här långt sålt en Fendt 1000 i Sverige. Den ska användas av en skogsentreprenör för att transportera skogsmaskiner.

Annons: