Välbesökt när Lerbäcks gård sålde sina maskiner

Textstorlek:

Som alltid när det bjuds till gårdsauktion blev det mycket folk när familjen Tylebrink  på Lerbäcks gård, Askersund, skulle sälja sina maskiner och inventarier efter att ha upphört med lantbruket. Svea Jord & Skog var på plats.

Annons:

2015 tog familjen Tylebrink på Lerbäcks gård beslutet att sluta med mjölkproduktion.

– Vi var inte särskilt belånade och hade därför möjligheten att dra oss ur. Lönsamheten hade helt enkelt blivit för dålig, berättar Lars-Erik Tylebrink. Vi träffar honom och hustrun Susanne vid en av gårdens trotjänare. Den gamla BM-Volvo S 950-tröskan.

Planen var att det skulle bli köttdjur på gården, vilket det också blev.

– Men det var inget för mig. Jag tyckte det var roligt med mjölkkorna. Köttdjuren var inget för mig. Jag tappade lite sugen. Då tog vi ett nytt beslut, att helt enkelt upphöra med jordbruket och arrendera ut.

– Då kunde vi båda ta chansen och prova något helt annat, vi är inte så unga längre, inflika Susanne. Jag arbetar på ett boende för personer med särskilda behov i Östansjö. Jag började redan där när vi sålde mjölkkorna.

Lars-Erik har satsat på en karriär som grävmaskinist.

– Men vi kommer att bo kvar här på gården.

Det blir dock inte tomt i ladugården trots att Tylebrinks slutar. Med på auktionen var också den nya bonden som tar över verksamheten vid Lerbäcks gård.

– Ja, jag har arrenderat åkermarken och gårdscentrum. Men jag ska bo i en lägenhet i närheten, berättar Linda Einarsson.

Det blir köttproduktion med dikor på gården.

– Beroende lite på hur det går med rekrytering kommer jag även att köpa in en del kalvar. Det finns plats för över 200 djur här. Men jag ska försöka komma från att använda den uppbundna delen, det blir lite för arbetsintensivt. Det blir också en del spannmålsproduktion, säger Linda.

Helt ensam i arbetet är inte Linda.

– Nej, jag kommer att samarbeta med min far Lars. Vi driver i dag Linds Prästgård utanför Askersund, där vi redan har köttproduktion. Så det här är bekanta saker för mig, även om det nu blir lite större skala, fortsätter hon och springer vidare för att ropa på en balgrip.

Annons: