Det grönskar på Färna

Johan Matsanders i rabarberlandet Foto: Åsa Slobodnik
Textstorlek:

På Färnas gamla bruksåkrar har vinbärsbuskarna precis kommit i blom och rabarbern växer så det knakar. Bikuporna med arbetsamma pollinerare har fullt upp och så även Johan Matsanders som sedan 2014 driver Färna Odlingar.

Annons:

– Det är dags att komma igång med vattningen men nivån i sjön som jag pumpar från är fortfarande så pass hög att det tar tid att hitta anslutningen, förklarar Johan.

Bevattning, dränering, näring och pollinering menar Johan är bästa receptet för friska buskar och plantor. Över den ca 17 hektar stora odlingen är 60 000 vinbärsbuskar och 20 000 rabarber planterade. Marken, som han arrenderar av Färna Herrgård, brukades fram till 80-talet för att sedan bit för bit minskas ned till lite vallodling innan den helt fördes ur som jordbruksmark.

– Jordbruksverket höjde på ögonbrynen när vi ville föra in marken igen. Det hörde inte till vanligheterna, förklarar Johan med ett leende.

Drömmen att odla och förädla svenska premiumprodukter hade funnits i bakhuvudet till och från under hela uppväxten.

Ett intresse för vin och andra drycker samt uppväxten på en gård i Västerfärnebo är en bidragande orsak.Men medan tankarna tog form flyttade Johan till Malmö och utbildade sig till musiklärare, och bildade familj.

– Innan jag fick chansen här på Färna for jag runt och tittade på olika odlingar i Skåne, Danmark och Nederländerna för att lära mig konsten från dem som redan har fungerande odlingar.

Att odla rabarber är inte så enkelt som många tycks tro:

– De kräver mycket jobb och är känsliga. En planta kan vara jättefin första året för att året efter vissna ihop och dö.

Rabarberna på Färna är den holländska sortern Frambozen Rood och engelska Sutton, röda delikatessorter som klarar sig bra på friland. De planteras antingen för hand eller med en potatisplanterare. Plantorna här är tre år gamla, men en rabarberplanta räknas som fullvuxen först vid sju år.

– Men vid flytt eller delning börjar plantan om från noll och jag har fått flytta och plantera om en hel del i samband med etableringen. Även rådjur tycks gilla rötterna på senvintern, berättar Johan.

Rabarberåret börjar i april då plantorna ska gödslas och de äldre plantorna täckas. I april vårstädas även de 20 bikuporna så att pollinerarna får en bra start på säsongen.

– Kodynga är perfekt för rabarber men går knappt att få tag på eftersom djurgårdarna är så få numera.

Genom att täcka äldre plantor drivs de upp lite fortare. Små plantor går inte att driva upp på samma sätt.

– Ju större plantor desto tidigare skörd. Första skörden på rabarber 2016 gjordes i augusti. Året därpå fick jag två skördar, en i juni och en i augusti. I år har jag kunnat skörda redan i maj och räknar med att skörda de mindre plantorna i juli.

2014 sattes de första vinbärsbuskarna. Idag finns två sorter från Skottland; Ben Conan och Ben Tron samt den ryska Zacha.

– Vinbär lämpar sig för skogsområdet och en del av marken här ligger lite högre, något som passar bättre för vinbär än rabarber, berättar Johan.

Även vinbär är känsliga, speciellt vid planteringstillfället då bevattning är mycket viktigt.

– Många säger att vinbär och rabarber är så lätt men riktigt så är det inte, konstaterar Johan.

Sverige är ett pytteland jämfört med exempelvis giganten Polen när det gäller bärproduktion.

Men Johan har sedan starten sakta men säkert utökat odlingarna liksom försäljningen av produkterna. De går hand i hand uppåt. I början av säsongen går rabarbern som färsk till dagligvaruhandeln. I slutet av juli körs en skörd vinbär till Brunneby Musteri i Borensberg, och en dryg vecka senare ytterligare en skörd.

– Två skördar blir två fulla lastbilar i år om säsongen fortsätter som den ska, berättar Johan.

Samarbetet med Färna Herrgård består dels av Gerald och Wenche Engströms engagemang i odlingen men också att Johans produkter används och serveras till gästerna i restaurangen.

Förutom rabarber- & vinbärsdrycken tillverkar även Brunneby sylt, chutney och en alkoholfri svartvinbärsglögg – allt efter Johans egna recept. Produkterna säljs via grossist och till mindre butiker och kafeer kör Johan själv.

– Jag har två stora drivkrafter. Dels att jag tycker det är så otroligt kul att odla, dels att jag vill bidra med att producera bra mat i Sverige. Vi behöver förbättra vår försörjningsgrad när det gäller livsmedel. Det finns egentligen ingen rationell anledning till att vi importerar sådana mängder som vi gör, avslutar Johan Matsanders.

Annons: