De fick stå stilla i torkan

Textstorlek:

Sommarens torka i skogen med omfattande skogsbränder innebar att landets skogsentreprenörer fick ställa sina maskiner för att inte riskera ytterligare bränder. Flera veckors stopp innebar ekonomiskt bortfall och ansträngd ekonomi.

Annons:


– Det går inte att ta igen det man förlorade under stoppet, konstaterar ett par entreprenörer.

Vi möter skogsentreprenörerna på en gård i Gråsala utanför Svärdsjö. Sören Hedlund med företaget Hedlunds Gräv och Skogsentreprenad och Magnus Storck som driver företaget Kalvbäcken Skogsentreprenad AB.

Båda har vid vårt besök ett antal maskiner som inte kan användas och som varje dag ger kostnader för företagen. På ett markberedningsaggregat funderar man om framtiden, ekonomi och hur man skall klara liknande situationer i framtiden.

– Det är ju helt naturligt att vi inte kör maskinerna i skogen när brandrisken var så stor, riskerna fanns där och vi känner med skogsägare och andra som nu drabbas av bränderna, säger Sören Hedlund. Vi planerar i våra företag varje år med någon veckas stopp men den här gången blev det betydligt mer som ingen haft med i sin företagsbudget.

I Sörens företag finns fyra egna skogsmaskiner och kontrakt med en underentreprenör, totalt ett 10-tal anställda som under brandstoppet kunna användas för andra uppdrag när övriga maskiner stått stilla. Dessutom en markentreprenad med grävmaskiner och annan utrustning som delvis kunnat kompensera skogsbortfallet.

Magnus har i sitt företag, i grannorten Vika, en maskingrupp med fyra anställda. Han har för ett par år sedan tagit över driften från sin far som startade företaget.

– Det är ett intressant område att arbeta inom men långa stopp för maskinerna innebär stora ekonomiska följder och det gäller att kunna ha sin personal sysselsatt.

Att vara skogsentreprenör innebär att man har stora investeringskostnader för maskiner. En skördare kostar kring fyra miljoner och en skotare något mindre. Varje månad måste man betala på sin investering och det kan handla om miljonbelopp. För de båda entreprenörerna räknar man med att den sammanlagda uteblivna inkomsten uppgår till ett par miljoner kronor. När inkomsterna uteblir från den normala verksamheten måste pengarna komma från annat håll. I något fall finns i företagen ytterligare någon verksamhet som kan hjälpa till ekonomiskt.

– Ett alternativ för oss som entreprenörer är att få banken att skjuta upp amorteringarna men de går inte hur länge som helst och jag tror att det är många kollegor som fått problem i samband med att maskinerna stått stilla.

Nyligen gicks Södra Skogsägarna ut med en möjlighet till en stillaståndsersättning till sina entreprenörer men det är inget som man i dagsläget sett till i Dalarna. Den egna branschorganisationen Skogsentreprenörerna har ännu inte kunnat ge något besked till sina medlemmar om eventuellt stöd.

Ansvarsfrågan för företag verksamma i skogen är i dagsläget oklart och definitionen av oaktsamhet. Bedömningen är inte klar och medan något större skogsföretag kunde avverka medan den mindre entreprenören inte kan ta den risken.

– Ansvarsbiten och försäkringsfrågorna är inte entydiga trots att det gått fyra sedan den stora branden i Västmanland. Man borde ha tagit erfarenheter från den branden och byggt upp både beredskap och regler, anser de båda entreprenörerna.

Idag har maskinerna åter börjat avverkningar och körning i skogen men fortfarande har de flesta skogsentreprenörer stora ekonomiska hål att fylla efter avverkningsstoppen i samband med bränderna i norra Dalarna och Hälsingland.

Annons: