Torkan inte det största problemet för potatisen

Textstorlek:

– Det stora problemet det här året var inte torkan, utan värmen. Potatis växer nämligen inte över 24 grader, det stod stilla hela juli, säger Anders Sjölinder.Vi var med när potatisen på Mosjö, nära Kumla togs upp hos Anders Sjölinder. Med 110 hektar potatis tillhör han de största potatisodlarna i Mellansverige.

Annons:

När den här tidningen kommer ut håller man precis på att avsluta potatisskörden för 2018. Normalt tas nämligen potatisen som ska säljas under vintern, våren och sommaren upp mellan mitten på september och mitten på oktober.

– Så är det här runt i Närke och i Mälardalen. Längre söderut i landet kör man ett par veckor till. Exakt hur stor skörden blir vet vi ju inte än. Men det ser inte lika uselt ut som vi befarade när vi provgrävde här ute i somras blir det inte. Det kom regn och blev svalare i augusti och september. Sedan har det växt bra. Skulle jag gissa blir skörden kanske 10 procent lägre för oss än normalt, säger Anders Sjölinder.

Men han menar att det kommer bli sämre skördar i riket som helhet.

– Längre söderut har det varit än torrare och varmare. Det gäller alla större Europeiska potatisländer, som Danmark, Holland och Storbritannien Alla har drabbats av det extrema vädret. Här i landet sattes dessutom nio procent lägre areal än tidigare Det kommer i sin tur leda till högre priser. Bra för oss men sämre för konsumenter, fortsätter Anders.

För Anders Sjölinder har egentligen inte inte själva torkan varit det stora problemet.

– Nej, vi har vattnat en del och har bra jordar. Det stora problemet var hettan. Både i maj och juli. Man brukar säga att potatis helt enkelt inte växer när det blir varmare än 24 grader. Klyvöppningarna på bladen stängs och växten prioriterar att överleva. I kombination med stor torka kan plantan då dö. Med bevattning kan man rädda potatisen. Det finns också vissa sorter som tål värmen extra dåligt. Den populära King Edward exempelvis. Hettan kan göra att knölarna blir missbildade. Hettan gör det också knepigt att vattna. Vattnet dunstar nämligen fort.

Planer finns för att möta kommande torra år och de utmaningar de innebär.

– Ja, vi måste gardera oss för sådana här år. Problemet är ju inte egentligen brist på nederbörd och vatten utan att det är ojämnt fördelat på året. Vi planerar att bygga uppsamlingsdammar där vi kan lagra vatten för torra somrar.

Det sker också ett stort arbete hos växtförädlare för att komma med potatissorter som tål hetta bättre.

– Ja, jag vet man provar och utvecklar stresståliga sorter i hett klimat för att möta ett eventuellt förändrat klimat.

Han tror klimatförändringen på sikt också kan innebära fördelar.

– Vi har bekämpat ovanligt lite mot bladmögel i år. Sedan kan man nog inte bortse från det förfärliga faktum att stora delar av jordbruksmarken i världen kanske helt enkelt blir oanvändbar för odling med ett ändrat klimat. Det kommer troligen gynna oss i Sverige.

Anders berättar att nyckeln till att lyckas med potatis är växtföljden.

– Vi kör med potatis vart sjätte år på samma skifte. Det gör ju att det krävs mycket mark i omlopp för så här pass stor potatisodling. Alla mark passar inte heller för potatisodling.

Merparten av potatisen körs direkt till packeriet LEV i Stora Mellösa, i östra Närke, några mil bort.

– Vi kör i skytteltrafik med fem traktorekipage. Där packas potatisen i lådor för lagring i kyllager. Efter hand packas sedan potatisen i påsar för vidare distribution till Icabutiker. Jag är delägare i LEV. Som odlare är jag glad att packeriet finns. Utan det skulle vi ha betydligt mindre potatisodling i området, säger Anders medan de stora upptagarna dundrar förbi.

Annons: