Han är en riktig röjarkille

Textstorlek:

Att röja i sin skog är avgörande för en någorlunda tillväxt. Det vet alla skogsägare. Trots det finns ett rejält röjningsberg. Tommy Jansson på företaget Skog & Trädgård i Kumla behöver inte sysslolös.

Annons:

Jag träffar Tommy i ett skogsparti en bit söder om Sköllersta i Sydöstra Närke.

– Det finns att göra, men ofta kommer jag in alldeles för sent. Det vanliga är att skogsägaren själv tänker röja. Men det stannar ofta där. Och lövsly växer något oerhört. Rätt var det är är det som här, en vägg, säger Tommy och pekar in i området han röjer.

När det väl blivit så bli röjningen betydligt mer tidskrävande och därmed kostsam än vad den borde varit.

– Det man tänker sig spara genom att göra arbetet själv blir då i själva verket en högre kostnad än än vad som hade varit motiverat.

Tommy började i skogen för 18 år sedan.

– Jag hade då jobbat sedan gymnasiet i bilbranschen, inom alla dess delar. Jag kunde det och ville göra något annat. Jag hade en kompis som hade ett skogsföretag och jag frågade om jag fick börja där. Sedan har jag bland annat tagit grönt kort, motorsågskörkort och gått flera kurser om naturhänsyn. Den blir allt viktigare i det här jobbet.

– Skogen ligger så att säga i generna. Jag gillar det hårda jobbet i det här. Man får ju ett rejält träningspass om dagen och får vara ut i naturen. Baksidan är att det tyvärr, merparten av säsongen, regnar.

Den här sommaren har dock inte regnet varit ett problem.

– Nej, tvärt om. Torkan har ju gjort att jag fått hålla uppe en stor del av sommaren. Det finns inga regler som förbjuder en att röja när det är torrt. Det är ens eget omdöme som avgör. Det var dock så oerhört torrt att vi valde att ligga nere. Ett barr mot avgasröret, eller en sten mot klingan, kan ju få förödande konsekvenser. När jag kunnat röja har getingar varit det stora problemet.

Tommy menar att en av nackdelarna med hans jobb är låg betalning.

– Jag gör inte det här för pengarna, men det är väl dåligt betalt, visst är det det. När jag säger att jag är skogsarbetare undrar folk ofta vad man gör. Många tror allt skogsarbete sker i maskin.

Tommy kallar sig själv som manuell skogsarbetare, inte bara röjare.

– Röjningen är ju bara en del av mitt jobb. På våren och försommaren blir det ofta skogsplantering. Jag är också det som numera kallas motormanuell huggare. Ofta arbetar jag där maskiner inte får gå in, eller invid en skogsmaskin med att fälla övergrova träd.

När det blåst kommer också Tommys kompetens in.

Ofta vind svåra vindfällningar där det ligger träd i brötar kommer jag in och såga loss träden.

Tommy jobbar ensam. Därför är säkerheten viktig.

– Telefonen lätt tillgänglig. Första förband finns både på mig och i bilen. Bilen parkerad åt rätt håll i fall jag skulle skada mig och behöva köra iväg skadad. Ett extra laddat bilbatteri ingår också i standardutrustningen.

I den blå skåpbilen har Tommy med sig massor med grejer. Kläder för olika väder, ombyten, bensin, olja. Det finns också två röjsågar, en stor och en liten. Samma med motorsågarna. Ett par planeringsrör finns också med.

Jag följer med Tommy in i skogen.

– Lite förenklat säga att jag här lämnar stammar med två meters lucka. Naturhänsynen är som sagt viktig. Rönn och sälg är exempelvis prioriterade trädslag, som ofta sparas. Sälgen är bra för att den blommar tidigt. Viktigt för bina. Rönn spar man ofta också, om det inte är som här, där det finns oerhört mycket rönn, säger han och pekar. Lite varstans i den djungelartade växtligheten kommer det fram små granar.

– Nu får de ytrymme och kan skjuta fart, säger han och går vidare med sågen puttrande på tomgång.

Annons: